31 – Vaga de fam per la llengua

Jaume Bonet, de 64 anys, fa dues setmanes que no ha menjat res. Es manté en vaga de fam com a mesura de protesta pels atacs genocides contra la llengua catalana del govern del PP, encapçalat per José Ramón Bauzá, a les illes.

Bonet, que avui ha concedit una entrevista a Vilaweb, és membre de Jubilats per Mallorca, una associació de persones jubilades que ofereix propostes i àmbits de feina voluntària en defensa de la llengua, de la cultura i del territori, així com del ple reconeixement de la dignitat i dels drets socials. L’associació va decidir donar suport a aquesta acció tan contundent davant la impunitat amb què actua el govern, que ha fet de l’atac al català, l’única llengua que és pròpia de les illes balears i de les Pitiüses, la seva raó de ser.

En canvi, però, aquesta vaga, que comporta tant sacrifici i tant risc, de moment no té el ressò mediàtic que s’esperava. D’això es queixa, per exemple, el president de l’Obra Cultural Balear, Jaume Mateu, en el seu bloc. Reflexiona sobre la importància d’aquesta acció i sobre la poca cobertura que li han donat tant els mitjans de les illes com els del Principat. Hi ha una persona que arrisca la vida per la llengua i els mitjans catalans i en català gairebé no en parlen.

S’equivoquen aquells que pensen que la lluita, fruit de l’agressió lingüística que patim de fa tants anys, es pot separar per territoris. Una agressió al català de Mallorca no fa menys mal que una que es faci contra el català de Reus, posem per cas. Tot i així, però, no sembla que tots els catalanoparlants se la sentin com a pròpia, l’agressió, si no ha passat al seu racó de món. És el resultat de la política del desgast i de la fragmentació que ens imposen i de la qual hauríem de fugir tant com puguem.

El fet que una iniciativa com aquesta, valenta i digna, es mereix tot el suport i la difusió possible, perquè l’esforç de Jaume Bonet s’ho val.

L’OCB, de moment, ha preparat una gran manifestació per diumenge dia 25, a Palma, que sortirà amb el lema “Sí a la nostra llengua”.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.