53 – Donar resposta: eleccions europees 2014

mapa Creiem que aquestes eleccions europees hauran servit per fer un pas més cap al dia 9 de novembre, dia en què el poble català lliurement podrà decidir el seu futur. És molt probable que a Espanya continuïn enrocats en el seu argumentari constitucional, però esperem que Europa respecti el nostre dret a decidir. Ja no val excusar-se per dir que aquest és un tema intern entre Espanya i Catalunya. 1.517.346 ciutadans ho exigim. Ens sabran donar resposta? Es poden fer diverses interpretacions dels resultats, però és evident que la lectura depèn molt de la interpretació de la participació i de l’abstenció. Ara bé, allò que és indiscutible és el nombre total de ciutadans que han votat cada opció política. Els partits pel dret a decidir sumen 1.517.346 votants; els partits que hi estan obertament en contra (PP, C’S i UPyD), 436.439. Pel que fa als 358.334 votants del PSC-PSOE, no creiem que es puguin posar tots amb els contraris al dret a decidir. No som ningú per proposar canvis dins del PSC, però el fracàs ha estat evident i algú hauria d’assumir responsabilitats si volen tirar endavant. Per coherència política, Navarro hauria de plegar, com ha fet Rubalcaba. Al PSC, en canvi, de moment sembla que no el volen assumir cap, de responsabilitat. Els cal sintonitzar amb la voluntat de la majoria del poble català sobre el dret a decidir que vol votar el 9N. El dret a decidir és un moviment transversal i plural que va néixer de baix, amb les manifestacions ciutadanes massives de l’11 de Setembre va aflorar la necessitat de la reivindicació independentista. L’ANC n’és la principal impulsora, de manera que cap partit no pot caure en l’error d’atribuir-se el mèrit i capitalitzar-lo segons els seus beneficis. En aquest moment la majoria social és l’esperança de futur de tot el procés que desembocarà en el 9N, i els que no ho vulguin veure, quedaran aïllats. Ara cal ser molt intel•ligents: ni personalismes, ni desqualificacions… per molt que ens busquin les pessigolles, ni un pas en fals. El moviment pel dret a decidir, i sobretot la gent de l’ANC hem de ser exemple de transparència i pluralitat. No és bo tenir o voler dominar les accions futures amb un secretariat monocolor. Aquests mesos que falten fins al 9N hem de ser intensos i insubornables, en hi juguem massa i és per això que tots som imprescindibles. Un advertiment als partits: no ens mobilitzarem si no esteu disposats a donar resposta a les nostres demandes. La veritat és que l’esperança està cada dia més arrelada entre la societat catalana, però no podem caure en un optimisme desmesurat, ja que encara cal treballar i, tal com diu l’ANC, continuar sumant perquè el resultat del 9N sigui contundent.

 

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.